El CDR la Safor torna amb el taller sobre com habitem els pobles a Ador, la Vall d’Ebo, Beniarjó i Rafelcofer

El CDR la Safor torna amb el taller sobre com habitem els pobles a Ador, la Vall d’Ebo, Beniarjó i Rafelcofer

L’Àrea de Sostenibilitat del Territori del Centre de Desenvolupament Rural la Safor torna a posar en marxa un taller enfocat a abordar com s’hi han habitat i com s’hi habiten els pobles en l’actualitat basant-se en diversos factors que hi fan possible la vida.

El CDR La Safor, a través de l’Àrea de Sostenibilitat del Territori que engloba els programes de lluita contra el despoblament, emprenedoria rural i l’Oficina d’Habitatge Rural, torna a posar en marxa pels pobles de la Safor i d’altres comarques veïnes un taller que aborda com es vivia i com es viu als pobles, i quins són els factors que fan possible que s’hi habiten.

Aquest taller està dirigit a tots els públics i edats ja que el que es pretén és obrir un debat intergeneracional entre el veïnat de cada poble –amb diferents edats, necessitats i punts de vista– per dialogar al voltant de com s’ha conformat i es continua conformant la vida als pobles.

Amb aquest taller el que es pretén es obrir el debat al voltant de la història més recent del poble, la dels últims 50, 60 o 70 anys fins a l’actualitat, tenint en compte tot el que feia possible la vida en els pobles en el passat i tot el que la fa possible ara. Com es vivia, quins eren els sectors productius, oficis o faenes que donaven treball i assentaven a la població, quins eren els serveis públics existents, les formes d’oci, com s’habitaven les cases o amb quant es vivia, entre d’altres qüestions, seran les que ocupen gran part del debat.

El CDR La Safor, a més de recollir la informació i els testimonis de les persones assistents, acompanyarà el diàleg intergeneracional llançant preguntes i elaborant reflexions al voltant dels factors clau que fan possible habitar un poble, així com presentarà la tasca que està realitzant per desbloquejar els recursos que permeten habitar els pobles, la incidència que està realitzant sobre els problemes generals que perjudiquen la vida en ells i el treball d’intermediació perquè les persones que l’habiten puguen seguir fent-ho i perquè noves persones i famílies puguen assentar-se en ells i ajudar al relleu generacional.

Aquest taller es va realitzar en els pobles de la Vall de Vernissa el passat estiu, ja que és la zona de la comarca més afectada pels processos de pèrdua de població i dels teixits econòmics propis. Ara, torna a realitzar-se en els pobles de menys de 2000 habitants de la comarca de la Safor, tot i que no només, ja que s’està començant a treballar amb altres territoris propers a la comarca, com la Vall d’Albaida, l’interior de la Marina Alta o el Comtat, que també presenten problemes demogràfics de pèrdua de població.

En aquest sentit, durant l’última setmana de març i la primera d’abril, a banda de realitzar-se a Ador, Beniarjó i Rafelcofer, el taller també es realitzarà a la Vall d’Ebo, poble amb el que el CDR La Safor ha estat treballant des de fa uns mesos per afrontar la problemàtica de l’incipient despoblament que pateix, així com per atraure a noves persones i famílies pobladores allà, principalment amb l’objectiu de reobrir l’escola.

Tots els tallers es realitzaran a les sis de la vesprada i estan programats per a les següents dates i llocs: a Ador es realitzarà en la Biblioteca el proper dilluns 27 de març, a la Vall d’Ebo es realitzarà el dimarts 28 de març a la Sala Polivalent, a Beniarjó es realitzarà el dilluns 3 d’abril a la Sala d’Exposicions, i a Rafelcofer el dimarts 4 d’abril al Centre Social. Hi haurà també berenar.

Per què la història més recent?

Des de l’Àrea de Sostenibilitat del Territori del CDR La Safor s’ha estat treballant en la qüestió de l’habitabilitat dels pobles, és a dir, de les relacions i factors que possibiliten que un poble s’habite o es deshabite, i de com els canvis socioeconòmics, urbanístics i culturals de les últimes dècades, tot i haver sigut dels més bruscos de la història, no s’han recollit o analitzat. És per això que els tallers també pretenen recollir eixe passat i memòria recent, a través de la memòria oral de les assistents, per poder analitzar i avaluar-la després.

Les reflexions que nasqueren dels tallers realitzats en els pobles de la Vall de Vernissa dugueren a concloure que l’estil de vida, tal i com s’entenia fa 60 o 70 anys, ha experimentat uns canvis molt bruscos des de llavors fins a l’actualitat: el paisatge, l’urbanisme, el sector primari o altres oficis, els costums comunitaris d’oci o els serveis públics, entre d’altres, han canviat, ja siga per a millor o per a pitjor, com és el transport públic, i han remodelat la vida dels pobles.

D’altra banda, la inèrcia del progrés, tant la millora dels serveis, l’augment del nivell adquisitiu o de l’accés a molts béns i serveis, no ha deixat molt d’espai per mirar enrere, reflexionar i valorar, en un exercici de consciència col·lectiva, quines coses realment han anat a millor i quines no, i quines caldria mantindre i quines altres incidir o canviar. Com, per exemple, la devaluació i progressiu abandonament de l’agricultura i la ramaderia, principal eix de l’economia i l’abastiment dels pobles en el passat. Un sector clau, que assegura l’abastiment alimentari i la custòdia del territori, que caldria tornar a posar en valor i recuperar-se a través de la facilitació de les condicions i oportunitats necessàries perquè la gent jove s’hi puga ocupar.

En definitiva, amb aquests tallers, i a través del diàleg obert entre el veïnat de cada poble, el CDR La Safor pretén reflexionar també al voltant d’eixos canvis bruscos del darrer mig segle: com han configurat la vida, com ha afectat tot això a la idiosincràsia dels pobles, que sovint han copiat dinàmiques de les ciutats, quines coses han millorat i quines han empitjorat, així com què és el que es necessita per poder seguir habitant els pobles durant molts segles més.

El programa de lluita contra el despoblament, emprenedoria rural està subvencionat pel Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030. I l’Oficina d’Habitatge Rural per la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica.

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.