El CDR la Safor organitza una jornada de sensibilització a Piles per conéixer experiències d’autogestió de persones migrants al territori valencià

El CDR la Safor organitza una jornada de sensibilització a Piles per conéixer experiències d’autogestió de persones migrants al territori valencià

El passat dijous 22 de setembre, l’àrea d’atenció a persones migrants del CDR la Safor, amb la col·laboració de l’ajuntament de Piles, va organitzar al trinquet del municipi, un col·loqui per conéixer en primera veu la situació de les persones migrants al nostre país.

Al col·loqui comptàrem amb la participació de Silvana Gabriela Cabrera Martínez i Maria Dolores Jacinto Nieto com a portaveus del moviment Regularización Ya, a més esta última també en representació de A.I.P.H.Y.C (Asociación Intercultural de Profesionales del Hogar Y Cuidados), Hind El Fadli Rzigui portaveu de G-CHIME (Grupo de Chicas Musulmanas de Elche), i Svitlana Shcherbak i Andriy Klymenko representants de Ucrania une Corazones. Durant la vesprada, les associacions convidades ens parlaren de la importància de l’autoorganització per tal d’aconseguir drets bàsics i millores en les condicions de vida de la població migrant a l’Estat.


La jornada va començar amb la presentació de la Iniciativa de Legislació Popular (ILP) per regularitzar a les més de 500.000 persones migrants que viuen a l’estat espanyol en situació d’irregularitat, aquesta iniciativa ja ha obtingut quasi 400.000 signatures. Seguidament, va ser el torn d’A.I.P.H.Y.C amb la campanya de pressió política per assolir drets laborals per a les treballadores de la llar. En aquest últim cas, algunes de les seues reivindicacions han sigut reconegudes per l’actual govern d’Espanya i a partir d’octubre entrarà en vigor el dret al subsidi de les treballadores de la llar.


En la jornada també es va explicar la iniciativa de C-GHIME, un espai d’encontre creat per jóvens musulmanes d’Elx, des d’on reivindiquen la seua diversitat, els seus drets i lluiten contra la islamofòbia de gènere. Finalment, tancaren la taula d’experiències amb la iniciativa Ucrania une Corazones, una associació conformada per persones ucraïneses que viuen a Piles per acollir a persones refugiades que fugen de la guerra.


Durant el debat aparegueren alguns temes clau als col·lectius de persones migrants, i que posen de manifest tant les desigualtats socials que els afecten, com el camí que a la nostra societat li queda per recórrer per a deixar de tindre ciutadans de primera i de segona. Algunes d’aquestes qüestions foren: la islamofòbia present en la nostra societat, la manca de referents racialitzats a l’àmbit cultural i polític, el paternalisme del tercer sector cap a la població migrant, la manca de participació de la població racialitzada en col·lectius i associacions locals o l’explotació laboral de les dones migrants abocades moltes vegades a sectors mancants de drets laborals com el treball domèstic.


Des dels col·lectius migrants, defenen la idea que aquestes desigualtats són fruit d’una estructura estatal que es va crear a l’època colonial, i que continuen arrossegant-se en el que hui es coneix com a societat postcolonial. Un exemple seria com es tracta diferent a la població refugiada segons el país d’origen, com és el cas de la població ucraïnesa. El protocol d’acollida activat en aquest cas posa de manifest, que l’acollida i regularització de persones migrants depén de la voluntat política dels països d’acollida.


La jornada va comptar amb més de 100 assistents, un gran èxit de participació i diversitat del públic, amb una gran representació de dones migrants musulmanes, migrants d’altres nacionalitats, estudiants i professorat de cicles formatius de la branca social, personal tècnic de Serveis Socials i altra població en general.


Esta jornada s’emmarca dins del Programa Estatal d’Inserció Social i Laboral de Persones Migrants i Refugiades en el Medi Rural, finançat pel Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 (convocatòria del 0.7% de l’IRPF).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.