El CDR La Safor organitza una jornada a Castellonet de la Conquesta, el poble més afectat pel despoblament de la comarca

El CDR La Safor organitza una jornada a Castellonet de la Conquesta, el poble més afectat pel despoblament de la comarca

El CDR La Safor organitza la jornada “Com habitem Castellonet? Passat, present i futur del poble”, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Castellonet de la Conquesta.

Al taller es realitzarà un exercici de memòria col·lectiva amb les assistents per tal de recordar com s’habitava el poble des que la seua gent té memòria. Des de recordar quins eren els oficis i sectors econòmics que hi havien abans, fins a com ha canviat la vida al poble, amb una valoració conjunta de les coses que han empitjorat i millorat.

El taller s’organitza dins del programa estatal de COCEDER per a la sensibilització i conscienciació sobre el despoblament i la necessitat d’emprenedoria al món rural, subvencionat pel Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030. Un programa que el CDR La Safor està treballant a la comarca des de fa uns anys per actuar contra el despoblament i promoure l’emprenedoria adaptada al món rural de la comarca.

Amb el taller es pretén establir un debat intergeneracional sobre la realitat, els reptes i les necessitats de la població local i una explicació sobre com el programa contra el despoblament del CDR La Safor i COCEDER treballa per abordar les problemàtiques estructurals del despoblament i per atraure població a les zones rurals.

El taller es realitzarà el proper dijous 7 de juliol a les set de la vesprada al centre social del poble, situat en el carrer del Forn. Des del CDR La Safor s’anima a tot el veïnat i als càrrecs institucionals a assistir i a aportar la seua visió, opinar sobre els problemes i necessitats que presenta el poble i a dir la seua sobre el que caldria per millorar la vida en ell.

Castellonet de la Conquesta, el poble més afectat pel despoblament a la comarca de la Safor

Fa 100 anys la població de Castellonet rondava el 240 habitants, una xifra a la que mai ha tornat a arribar. El cens d’aquest poble ha anat ballant en els anys posteriors, amb un nombre d’habitants que pujava i baixava de les 100 persones segons anys, sent l’any 1991 el més baix amb només 89 persones censades. Estos indicadors mostren que el poble duu dècades patint una pèrdua i inestabilitat en els habitants, fet que sembla haver-se estabilitzat en l’actualitat.

Durant els últims anys la població s’ha estabilitzat per damunt dels 100 habitants. Segons l’INE, l’any 2021 hi havien 139 persones censades a Castellonet. Tot i així, el gruix de la població està envellida i no hi ha cap motor econòmic, més enllà de l’agrícola que actualment s’enfronta a una sèrie de reptes i impediments, que assente a més població en la zona.

Tot i així les previsions de l’alcalde són positives, ja que totes les accions institucionals estan prioritzant la qualitat de vida al poble i la millora dels serveis disponibles, dins de les capacitats que pot oferir una administració tan menuda i amb un pressupost xicotet. Segons l’alcalde, Juan Espinosa, sempre s’està en constant recerca d’ajudes, junts amb els AEDL de la Generalitat, per frenar els factors més incipients que provoquen el despoblament com la falta d’habitatge al poble.

El CDR La Safor ha estat organitzant tallers amb la mateixa finalitat per conèixer la realitat dels pobles de la Vall de Vernissa i establir línies d’actuació conjuntes amb les administracions i amb tots els possibles actors, públics i privats, implicats. La finalitat és fer front de manera conjunta a totes les potes de despoblament.

Així, el CDR La Safor pretén consolidar la relació amb aquests municipis de la comarca per seguir treballant en esta i altres línies que es consideren importants per afavorir la qualitat de vida als pobles i promoure una emprenedoria rural que cree llocs de treball per assentar a la població en el territori.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.