COCEDER i el CDR la Safor comencen a treballar amb el projecte BIOCURES

COCEDER i el CDR la Safor comencen a treballar amb el projecte BIOCURES

El Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 aprova a COCEDER un projecte d’innovació en matèria de prevenció de la institucionalització, desinstitucionalització i desenvolupament de serveis de suport comunitaris en l’àmbit de cures. Aquest projecte denominat BIOCURES (Biocuidados): nous models de cura prestats per la comunitat, centrats en la persona, en entorns rurals” està vinculat al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, de la Secretaria d’Estat de Drets Socials, i finançat per la Unió Europea- Next GenerationEU.

Treballarà en xarxa en 18 territoris de nou comunitats (Andalusia, Aragó, Astúries, Cantàbria, Castella i Lleó, Catalunya, País Valencià, Extremadura i Galícia) fins a desembre de 2024 amb els seus centres de desenvolupament rural i treballarà amb diferents col·lectius com a infància i adolescència en risc d’exclusió, persones majors i persones amb diversitat funcional. L’objectiu és previndre la institucionalització, utilitzant els recursos comunitaris, per la qual cosa es pretén un canvi de model en els Serveis Socials, que es presentarà als gestors polítics perquè ho tinguen en compte i canvien el sistema.

BIOCURES està inspirat en l’ecosistema que genera la comunitat rural. Aquest model per a la cura de la vida i les persones del medi rural vol aprofitar les xicotetes dimensions de les poblacions rurals per a implementar altres models d’atenció en la comunitat i de manera integral, ja que en el món rural no hi ha segmentacions entre els col·lectius de la població.

Així, el projecte començarà per analitzar les necessitats i els projectes de vida de les persones per a articular models de suport basats en els recursos de la comunitat rural que presten serveis integrals centrats en la persona, potenciant la seua autonomia personal.

COCEDER està actualment conformant l’equip amb el qual dissenyarà una metodologia de treball i la implementarà perquè les persones puguen desenvolupar els seus projectes de vida en la seua comunitat rural. Cal recordar que el medi rural ofereix una escala més xicoteta i més humana, amb una xarxa social activa, amb coneixement de cadascuna de les persones, la qual cosa permetrà dissenyar aqueixos projectes de vida integrals centrats en la persona.

Després d’avaluar el projecte pilot amb agents externs com les universitats col·laboradores, administracions locals i autonòmiques i altres agents socials dels territoris, es podran elaborar propostes per a contribuir al desenvolupament de noves polítiques públiques per a la prevenció de la institucionalització i el foment de la desinstitucionalització.

Jornada de formació

El dia 15 de març COCEDER i els centres de desenvolupament rural associats que treballen aquest programa es reuniran en una jornada de formació per a aproximar-se a les experiències d’aquesta atenció integral centrada en la persona i debatran els aspectes més rellevants a tindre en compte en el pla de vida. Ana García Mendoza, de la Fundación Pilares, obrirà aquesta jornada amb una ponència titulada “Introducció al model d’atenció integral centrat en la persona”. També estan convidades altres entitats col·laboradores com les universitats de Santiago, Vigo, Oviedo, Lleó, Valladolid, Saragossa, Lleida, Extremadura, Jaume I de Castelló, Politècnica de València i Pablo de Olavide de Sevilla.

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.