Presentació de la investigació sobre canvis d’usos del sòl i l’abandonament agrícola a la comarca de la Safor

Presentació de la investigació sobre canvis d’usos del sòl i l’abandonament agrícola a la comarca de la Safor

Dijous 24 de febrer

19h, a l’escola FP la Safor de Beniarjó (com arribar-hi)

Amb Virginia Garófano i Rafael Delgado, investigadors del Campus de Gandia de la UPV.

Investigació subvencionada pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

El paisatge mediterrani ha experimentat canvis importants en les darreres dècades. Aquests canvis són conseqüència de l’evolució natural de la vegetació sobre territoris amb una intensa activitat humana en el passat, la població de la qual ha anat desplaçant-se des de l’interior cap a la costa i dels pobles a les ciutats, i per tant, abandonant activitats agràries tradicionals sobre les àrees rurals i creixent d’altres activitats en les zones urbanes.

La present investigació ha tingut com a objectiu quantificar i interpretar els canvis en el paisatge de la comarca de la Safor des dels anys 50 fins a l’actualitat, mitjançant la fotointerpretació dels principals cobertures i usos del sòl sobre quatre imatges històriques que daten de 1956, 1975, 2000 i 2020, amb una intensitat i escala de mostreig adaptada a l’escala comarcal. L’anàlisi multi-temporal ha mostrat un abandonament massiu de l’agricultura de secà a partir de la dècada de 1960, l’ús majoritari del territori abans de 1950, que actualment ocupa una superfície simbòlica. Complementàriament, els cultius llenyosos de regadiu han experimentat un gran augment. D’una altra banda, l’èxode de les zones rurals a les zones costaneres ha generat un canvi en el paisatge amb l’augment de la urbanització en l’àmbit costaner. Les conseqüències del canvi socioeconòmic de la segona meitat del segle XX són manifestades també en l’abandonament general de cultius i pastures, que en les seues zones més perifèriques han passat a ser ocupats per una vegetació forestal cada vegada més densa i amb major perillositat envers els incendis forestals.

Conèixer, quantificar i interpretar els canvis en el paisatge és fonamental per a una correcta valoració, planificació i gestió del territori, dels seus valors i dels seus riscos associats, en el marc de la lluita contra l’escalfament global i d’acord amb l’agenda mediambiental europea.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.