Presentació de la investigació sobre l’eficàcia de les faixes filtre en el control de la contaminació del riu Serpis

Presentació de la investigació sobre l’eficàcia de les faixes filtre en el control de la contaminació del riu Serpis

Divendres 12 de novembre

18.30h, a l’escola FP la Safor

A càrrec de Paula Lucía Núñez, graduada en Enginyeria del Medi Natural per la Universitat Politècnica de Madrid

Investigació subvencionada pel Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic.

La presentació es podrà seguir en línia ací: https://meet.jit.si/CDRlaSafor

La contaminació difusa del riu Serpis és una de les principals problemàtiques ambientals i que determinen el seu mal estat ecològic. Aquesta contaminació és conseqüència de l’ús excessiu dels compostos químics agrícoles (plaguicides i fertilitzants) que, alhora, són fàcilment arrossegats fins a l’aigua com a conseqüència de la proximitat existent entre les terres agrícoles i la llera.

Aquesta investigació ha tingut com a objectiu modelitzar les “vessants tipus” existents al riu Serpis al seu pas per la comarca de la Safor mitjançant el model RUSLE2, el qual permet analitzar el funcionament sedimentològic dels vessants propers a una massa d’aigua. Es van definir i identificar tres tipologies de vessant: vessant cultivat amb presència d’una orla de vegetació ripària, vessant cultivat sense presència d’una orla ripària i vessant cultivat a terrasses, comunament, sense orla de vegetació de ripària. Per a cadascuna s’han obtingut diferents resultats relatius a la generació i l’emissió de sediments a la llera; entre els quals es trobarien també part dels contaminants que interessa reduir mitjançant l’ús de les faixes filtre. Aquestes consisteixen en bandes de vegetació capaces de reduir l’escorriment i afavorir la sedimentació, evitant així la contaminació de l’aigua. Un cop identificada la tipologia de vessant que presenta més resultats erosius, s’han identificat tots els tipus de vessants de la comarca amb característiques similars a la vessant tipus modelitzada. Així mateix, s’han recopilat les referències cadastrals d’un conjunt de 17 parcel·les situades prop del riu, amb l’objectiu de facilitar una hipotètica actuació de rehabilitació a la comarca, prioritzant aquelles zones on hi ha més emissió de contaminants a la llera.

Els resultats han indicat que com més gran és la dimensió de la faixa, menor és l’entrada de sediments i contaminants a la llera.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.