Riu Serpis al seu pas per Beniarjó: bosc de ribera deficient i fauna aquàtica inexistent

Riu Serpis al seu pas per Beniarjó: bosc de ribera deficient i fauna aquàtica inexistent

El passat dijous 22 d’octubre es va realitzar una senzilla però reveladora inspecció del riu Serpis amb els participants al curs “Introducció al Voluntariat en rius: comarca de la Safor” organitzat pel Centre de Desenvolupament Rural La Safor i l’Escola de la Terra.

voluntariat 01Es va realitzar la inspecció dins del terme municipal de Beniarjó, junt al centre FP La Safor. Es va inspeccionar aquest tram del Serpis després d’uns dies de pluges que van permetre el corrent d’aigua al llit del riu, que feia mesos que estava completament sec.

Es va observar que no existia pràcticament cap tipus de vegetació aquàtica, segurament degut a la manca de cabal durant molts mesos. A partir de les mesures realitzades en el tram es va obtindre una velocitat de l’aigua de 0,1 m/s i un cabal de 0,2 m3/s.

Per altra part, vam poder observar les característiques de la ribera i la seua vegetació, per tal de conèixer millor la qualitat del bosc de ribera. D’aquesta forma vam determinar que aquesta vegetació de ribera estava formada bàsicament per canyar (Arudo donax) i altres espècies exòtiques com l’acàcia de tres punxes (Gleditsia triacanthos) i el ricí (Ricinus communis) i alguns exemplars d’arbres naturalitzats provinents de l’activitat agrícola, com ara figueres, moreres, llorer i caquis. Al mateix temps s’observà un exemplar arbori del bosc de ribera, com ara un om i un pi blanc.

Per tant, es va trobar una ribera amb una baixa diversitat vegetal, amb certa continuïtat al llarg del riu, però amb clarianes i amb una connectivitat nul·la amb altres espais naturals adjacents, ja que aquests es troben formats principalment per camps agrícoles, infraestructures de comunicació i zones urbanitzades. Alhora, es van observar nombroses deixalles, principalment de plàstic. Per tant es pot considerar que, tot i no presentant unes riberes nues, l’estat del bosc de ribera és deficient.

voluntariat 02Pel que fa a la diversitat de fauna, cal esmenar que el nivell de fauna aquàtica observada va ser molt baix, a l’igual que en la ribera, on no es van observar gairebé aus, excepte algun verderol i una merla, molt comuns en tota la comarca i cap altre rastre animal, excepte l’observació d’una rata comuna.

Amb tot açò, podem considerar que degut a la manca de cabal esmentada, a l’elevada presència d’espècies exòtiques vegetals en la ribera i la baixa biodiversitat observada, el tram inspeccionat presenta unes condicions generals desfavorables.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.