El CDR la Safor i l’Escola de la Terra van organitzar dimarts passat una taula redona sobre les conseqüències de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local, coneguda com la reforma local, i que va ser aprovada el dia 27 de desembre de 2013 i va entrar en vigor a principis d’enguany. La principal conclusió va ser que les Diputacions tindran més competències, la qual cosa significa que s’allunyen els serveis dels ciutadans.
El regidor del PP de Tavernes i exalcalde, Manolo Vidal, va explicar que l’objectiu de la llei és racionalitzar l’estructura de les administracions, promoure el control financer i potenciar el funcionariat que depén de l’estat. A més, Vidal va negar que la llei obligue els municipis a fusionar-se, però va afirmar que“la gestió privada solament es contempla si és més eficient”.
Loles Cardona, alcaldessa socialista de Benirredrà, va comentar que la reforma local fomenta l’absorció i, per tant, la desaparició de municipis; és una intervenció directa de les Diputacions, tendeix cap a l’externalització dels serveis i no concreta el finançament local. Fins i tot, Cardona va afirmar que aquesta llei “és inaplicable”.
Per altra banda, l’alcalde de Muro, Rafael Climent, de Compromís, va explicar les conseqüències d’esta llei: Menys atenció i menys proximitat a les persones, privatització de serveis, recentralització de les competències en favor de les diputacions i del govern central, i destrucció 25.000 llocs de treball al País Valencià.
Per al diputat d’EU a les Corts Valencianes, Lluís Torró, la llei cedeix competències a les autonomies, i els municipis hauran de demanar permís per gestionar-les. A més, “obre la porta a l’explotació privada dels serveis públics per part dels municipis menuts”, segons Torró.
Un altre punt que es va tractar al debat va ser el futur de les mancomunitats de municipis. Per a Loles Cardona, la Mancomunitat està abocada a la desaparició, i Rafael Climent pensa que les mancomunitats es basaran en el voluntarisme i, a la pràctica, amb la nova llei, les diputacions tenen la capacitat per desmuntar les mancomunitats.
El debat amb el públic es va obrir a altres aspectes que la llei no recull, com la sostenibilitat territorial, la participació ciutadana i la democràcia de les diputacions provincials.